Dan, ko se je Rossi rodil še enkrat Dan, ko se je Rossi rodil še enkrat VN Avstrije – Dirka
16.08.2020 17:34 Artur Švarc

Današnja VN Avstrije je namesto zmage Doviziosa nase spomnila s tem, kako nevaren je ta šport.

Dirko je dobil Dovizioso pred Mirom in Millerjem, a bolj kot ta razplet je dirko začinila huda nesreča med Morbidellijem in Zarcojem, ki bi se lahko tragično končala za druge dirkače, predvsem Rossija in Vinalesa.

Kot da ne bi nalet Syahrina v Moto2, ko je pri visoki hitrosti priletel naravnost v Bastianinijev motocikel, ki je ležal sredi proge, bil dovolj velika grožnja, da bi se lahko končalo slabše, v MotoGP uro pozneje je bilo še bolj strašno.

Potem, ko je Zarco v hitrem levem ovinku številka dva zapeljal pred Morbidellija, se je ta z Yamaho naslonil na zadnje kolo Ducatija, oba dirkača je snelo z motociklov, pri čemer pa je proti tretjemu ovinku Ducati peljal na polno brez jezdeca do ograje v 3. ovinku, kjer jo je odbilo v zrak, Morbidellijevo Yamaho pa je odbijalo malce bolj levo. V Remus sta oba motocikla priletela točno v trenutku, ko sta ovinek prečila Vinales in Rossi. Najprej je Rossiju pred glavo letela glavnina Yamahe in potem čez nekaj desetink še Zarcojev Ducati. Italijan je bil po vrnitvi v bokse po prekinitvi dirke z rdečo zastavo vidno pretresen, saj je šlo za centimetre in bi kako stotinko ali dve kasneje motocikla lahko usodno poškodovala ali Vinalesa ali Rossija.

Pred prvo prekinitvijo v devetem krogu je sicer vodil Pol Espargaro, medtem ko je Quartararo zaradi napake v 4. ovinku šestega kroga, ko je šel po pesku, lovil priključek iz zadnjega mesta.

Pred reštartom je Jack Miller na sprednje kolo nataknil mehko gumo in si po štartu uspel privoziti nekaj prednosti zaradi boljšega oprijema. Do šestega kroga reštarta je imel Avstralec sekundo in pol prednosti pred Doviziosom in Rinsom, ki je prehitel Espargaroja za tretje mesto.

Pol Espargaro je potem v naslednjih krogih tonil nižje in nižje, dokler v devetem krogu med vračanjem na idealno linijo v četrtem ovinku ni zadel z Oliveiro in oba KTM-ova dirkača sta končala na tleh.

Millerjeva prednost je tu že začela kopneti in v 10. krogu sta ga prehitela tako Dovi kot Rins. Rins je potem v 11. krogu napadel še Doviziosa, a je v šestem ovinku zdrsnil in končal v pesku, Suzuki pa je vsekakor imel hitrost tudi za zmago.

Dovizioso je potem le še križaril do zmage, medtem ko je Mir uspel v zadnjem ovinku v spustu proti cilju prehiteti Millerja in osvojiti drugo mesto. Dovizioso je Ducatiju priboril 50 zmago v  MotoGP.

V kaosu dirke se je odlično znašel Brad Binder, ki je s 17. mesta prišel do 4. mesta. Rossi je bil peti kot najboljša Yamaha, pred Nakagamijem in Petruccijem. Quartararo, ki je štartal v drugo kot zadnji, se je prebil do osmega mesta, v prvenstvu pa ima le še 11 točk prednosti pred Doviziosom. Lecuona je s Tech3 KTM-om osvojil deveto mesto, Vinales, ki je na začetku drugega dela dirke doživel nenavadne težave z motorjem, pa deseto.

1 Andrea Dovizioso Ducati 28m20.853s
2 Joan Mir Suzuki 1.377s
3 Jack Miller Pramac Ducati 1.549s
4 Brad Binder KTM 5.526s
5 Valentino Rossi Yamaha 5.837s
6 Takaaki Nakagami LCR Honda 6.403s
7 Danilo Petrucci Ducati 12.498s
8 Fabio Quartararo Petronas Yamaha 12.534s
9 Iker Lecuona Tech3 KTM 14.117s
10 Maverick Vinales Yamaha 15.276s
11 Aleix Espargaro Aprilia 17.772s
12 Michele Pirro Pramac Ducati 23.271s
13 Alex Marquez Honda 24.943s
14 Bradley Smith Aprilia 24.868s
15 Cal Crutchlow LCR Honda 27.435s
16 Tito Rabat Avintia Ducati 28.502s
17 Stefan Bradl Honda 28.609s

Deli to novico...

Obveščanje

Prijavite se na naše novice, da boste sproti obveščeni o vsem, kar in ko se bo zgodilo v svetu dirkanja na 2 kolesih.

Brvo! Dodani ste na naš mailing.
Zadnji Tweeti
Portali
Sledi nam